Electric control

Elektromos távvezérlés

Z-Wave vezeték nélküli kapcsolat

A FAKRO, mint a leginnovatívabb tetőablak gyártó cégek egyike, elektromos kiegészítőiben 2010-től Z-Wave vezetéknélküli kommunikációs rendszert alkalmaz.

 

Elektromos távvezérlésZ-A Z-Wave rendszer rádióhullámok révén kommunikál, segítségével vezetéknélküli módon közös hálózatra  köthetők a Z-Wave modullal ellátott elektromos alhálózatok, berendezések vagy készülékek (pl. az elektromos vezérlésű ablakokon és redőnyökön kívül a világítás, termosztát, riasztó, számítógép, telefon, klímaberendezés, stb.)

A világon jelenleg közel 200 háztartási eszközöket gyártó cég alkalmazza a Z-Wave technológiát (többek között az Intel, a Panasonic, az Apple és a General Electric). A Z Wave rendszert az építőipari cégek is alkalmazzák termékeikben, így a FAKRO tetőablakaiban és kiegészítőiben, a Wayne-Dalton garázskapuiban, a Danfoss  fűtőberendezéseiben vagy az Osram a világítástechnikában.

A fentieknek köszönhetően a vezetéknélküli távvezérlést már a házépítés kezdeti fázisaiban telepíteni lehet, a Z-Wave hálózatra kötött valamennyi részegység egyetlen távirányítóval is vezérelhetővé válik a felhasználó által beprogramozott "forgatókönyv" alapján. Például távozáskor egyetlen gombnyomással lehet a ház ablakait bezárni, kikapcsolni a világítást és a hi-fi rendszert illetve aktiválni a riasztóberendezést.

 

A rendszer működési elve 

A Z-Wave rendszeren belül a rádiófrekvenciás jelek "kijelölt útvonalakon" haladnak. A vezérlő egységből (pl. távirányítóból) küldött rádióhullámú jel számára a kommunikációs csatorna úgy van biztosítva, hogy az adott utasítás mindenképpen elérjen a vezérlendő készülékhez. 

 

SYSTEM FUNCTIONING DESCRIPTION

Amennyiben a parancs célhoz ért, a vezérlendő készülék visszajelez a fővezérlőnek (pl. a távirányítónak). Ha a jelküldés akadályokba ütközik és nincs visszajelzés, a Z-Wave rendszer minden esetben törekedni fog a jel újraküldésére más alternatív útvonalon egyéb, a Z-Wave hálózatba kötött részegységet használva.

A rendszer hatótávolsága ezáltal korlátlanná válik, ugyanakkor ebben rejlik stabilitása is.

A Z-Wave protokolt egyetlen alap-chip tartalmazza, amely processzorral, flash-memóriával, adó-vevő egységgel is el van látva.