A FAKRO a XXIV. Országos Főépítészi Konferencia főtámogatója

Szeptember elején Tihany települése adott otthont a XXIV. Országos Főépítészi Konferenciának, amelynek immár harmadik éve a FAKRO az egyik főtámogatója.

A FAKRO a XXIV. Országos Főépítészi Konferencia főtámogatója

A háromnapos konferencián a 300 magyarországi főépítész közül 250-en vettek részt. „A Konferencia arra keresi a választ, hogy miként biztosítható a helyi és a nemzeti érdekek összhangja a különleges, ikonikus – ma már – kifejezetten turisztikából élő (üdülő)településen, hogyan kell az értékeket felelősséggel megőrizni úgy, hogy közben a település is élhető legyen és kiszolgálja az itt lakók korszerű igényeit. A főépítész egyik legfontosabb feladata ebben, hogy mindkét oldal érdekeit tisztán átlássa és képviselje az érzékeny egyensúlyt a helyi és a szakmai érdekek között, miközben hidat képez a nemzeti szintű értékek megőrzése felé is.” – fogalmazták meg a szervezők.

A FAKRO a XXIV. Országos Főépítészi Konferencia főtámogatója

Az első napon 3 különleges, építészeti vonatkozású élménysétán vehettek részt az építészek, a közel ezeréves Tihanyi apátságot, majd köztéri és műemléki projekteket, végül a legújabb fejlesztéseket tekinthették meg.

A második és harmadik napon a délelőtti előadások a Balaton parti településen zajló szakmai eseményekről, fejlesztésekről, valamint a régió örökségvédelmi, építészeti és táji adottságairól szóltak. A második nap délutánján négy szekcióülés közül választhattak a résztvevők:

• A Balaton-felvidék építészeti arculata, szőlőhegyek építészete
  • Értékvédelem és településrendezés
  • A Balaton-part rekreációs építészete anno
  • Közösségi tervezés

A konferencia egyik legfontosabb, állandó eseménye az Év Főépítésze Díj és a Főépítészi Életmű Díj átadása. Az idei év főépítészei L. Balogh Krisztina, Kaposvár volt főépítésze és Tényi András, Nagykőrös főépítésze, az életműdíjat Turi Attila, Budakalász volt főépítésze kapta meg, aki 23 éven keresztül állt a város szolgálatában.

A FAKRO a XXIV. Országos Főépítészi Konferencia főtámogatója

A FAKRO támogatói előadását Kovách László ügyvezető tartotta, aki első sorban a tetőablakok, tetőtéri megoldások műemléki környezetbe illeszthetőségére fókuszált és olyan megoldásokat mutatott be, amelyek akár a településképet, a tető-táj jellegét is befolyásolják. Kiemelte az egymás mellé és fölé sorolt tetőtéri ablakok nyújtotta lehetőségeket, és olyan speciális megoldásokat, mint a tetőerkély ablakok és a térdfal ablakok.

Neumann villa Gwilice

„Az előadás legnépszerűbb eleme a lengyelországi Gliwice-ben található 1926-os építésű Neumann villa felújításának bemutatása volt, amelynek felújítási terveit a Zalewski Architecture Group  vetette papírra. Ennél a csodálatosan hófehér épületnél többszörösen megvalósult a FAKRO innovatív, az egyedi építészeti igényeket kiszolgáló DNS-e, a héjazattal megegyező színű tetőtéri ablakok által.” – mondta el az ügyvezető.

A konferencia szüneteiben az érdeklődők megnézhették a FAKRO kiállítói asztalánál a bemutatott tetőablak és felülvilágító metszeteket, és az innovatív, felnyíló-billenő preSelect típusú tetőablakot. A látogatók a tanulóévek romantikus emlékeit idéző FAKRO töltőceruzával távoztak a rendezvényről.

Az évenként ismétlődő konferencia következő, 2020-as állomása Budapest lesz.