Service

Karbantartás


The rules of usage and maintenance of FAKRO roof windows

Ahhoz, hogy a FAKRO tetőablakokat hosszú időn át meghibásodás nélkül tudjuk használni, időközönként tisztítani és karbantartani szükséges azokat. Ne alkalmazzunk könnyen gyúlékony tisztítószereket, különösen az alu-műanyag PVC (PTP, PPP) ablakoknál.

A FAKRO tetőablakok vasalatai lehetővé teszik az ablakszárny 180°-ban történő átfordítását, aminek köszönhetően könnyen tisztíthatjuk a külső üvegfelületet az:

  • FTP, FTU, PTP billenő, 

  • FPP, PPP, FEP felnyíló-billenő ablakok esetén.

A megemelt forgástengelyű tetőablakoknál az ablakszárny retesz segítségével 160°-ban rögzíthető; a retesz a tisztítóállásba átfordított ablakszárnyat rögzíti, illetve a szárny ki- és behelyezésénél is segítséget nyújt. 

 

 


Maintenance and renovation of lacquers and coatings - wooden windowsIdőszakos kabantartás:

Ahhoz, hogy megtartsuk illetve meghosszabbítsuk a festék- és lakkréteg élettartamát, egy évben legalább egyszer az alábbi módon szükséges eljárnunk:

  • a por eltávolításához mossuk át a felületeket tiszta vízzel vagy kímélő tisztítószert tartalmazó oldattal, ne alkalmazzunk ammóniát tartalmazó tisztítószert,

  • az ablakfelületek festésénél ügyeljünk arra, hogy a tömítéseket ne érje festék,

  • a festék- és lakkrétegek karbantartását rendes termékhasználat mellett valamint az üzemeltetés körülményeinek függvényében 2-5 évenként meg kell ismételni.

 

Az esetleges (a használat során nem a gyártó hibájából keletkező) mechanikai sérüléseket az alábbi módon kezeljük:

  • 180-220 finomságú dörzspapírral vagy közepes durvaságú szivaccsal tisztítsuk meg a sérült felületet,

  • a lecsiszolt részt tisztítsuk meg, pl porszívózzuk le,

  • a megtisztított részekre vigyünk fel két rétegben vízzel higítható lakkot vagy fedőfestéket a felület kiképzésétől függően.

 

Fa ablakok karbantartása:

  • ragasztószalagok vagy fóliák használatakor ügyeljünk arra, hogy azok ne lépjenek kölcsönhatásba az ablakok felületével. A védőfóliát közvetlenül a beépítés után távolítsuk el a felületekről, úgy, hogy közben ne sértsük meg (pl szerszámmal) az ablakot,

  • a kivitelezés alatt álló épületekben kellő szellőztetés szükséges, hogy megakadályozzuk a fa anyagok túlzott átnedvesedését. A nedvesség közvetetten akadályozhatja az ablak mozgó alkatrészeinek működését, károsíthatja a felületeket, valamint a fa szerkezeti elemek berepedését okozhatja.

XMP XMP

XMU

XMU


A gyártó tájékoztatása szerint, ha a levegő meghatározott paraméterei, értékei (nedvességtartalom, belső hőmérséklet) elérik az ún. harmatpontot, az ablaküvegek belső felületén időszakos páralecsapódás jelentkezhet. Ez a jelenség kizárólag az elégtelenül szellőztetett helyiségekben léphet fel. Éppen ezért ajánlott a helyiségek megfelelő szellőztetése és fűtése.

Az ablaküvegek külső felületén megjelenő páralecsapódás a hőszigetelő üveg magas minőségéről (jó hőszigeteléséről) tanúskodik, és semmi esetre sem utal termékhibára.


HingesHinges

Néhány évenként az ablakok vasalatait gépzsírral át kell kenni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Leaves, ice, snow and other dirt around the roof window

Legalább évenként egyszer a burkolókeretről és környékéről el kell távolítani a leveleket és az egyéb szennyeződéseket, hogy az esővíz megfelelő elvezetése biztosítva legyen.

Továbbá érdemes az ablakok környezetéből eltávolítani a havat és a jeget a hólé akadálymentes lefolyása érdekében.

 

 

 

 

 

 

 


 

A lakóhelyiségekben számos hétköznapi tevékenység, pl főzés, mosás, mosogatás, fürdés, viráglocsolás, de még a lélegzés által is jelentős vízpára keletkezhet, amit az elhasznált levegővel együtt a szellőzőkön keresztül tanácsos elvezetni. Ezzel együtt a friss levegőt is pótolni kell speciális tokszellőzők és szellőztetés illetve résszellőztetés által.

Különösen fontos a frissen átadott lakások és épületek szellőztetése a vakolatokból, tapétákból és festékekből kipárolgó nedvesség miatt.

Why the ventilation is so important?

 


What is condensation?

A páralecsapódás nem más, mint pára formájában megjelenő vízgőz. A kondenzáció ott jelentkezik, ahol a meleg és nedves levegő hideg felületekkel érintkezik. A jelenség esős időben is megfigyelhető az autóablakok belső felületén vagy télen a szemüveglencsén fűtött helyiségbe való belépéskor, de hasonló módon keletkezik a repülőgépek ún. "kondenzcsíkja" is.

A tetőtéri ablakon - jellegéből és elhelyezkedéséből adódóan - jelentkezik leghamarabban a páralecsapódás, ami annak a jele, hogy a helyiségben túl magas a nedvességtartalom.

 

 

 

 

 

 


How to reduce condensation?

A kondenzáció csökkentésének legfontosabb eszköze a megfelelően működő szellőzés. Az elhasználódott levegő megfelelő elvezetésével együtt a friss levegő folyamatos beáramoltatását is biztosítani kell az ablakok résszellőztető funkciójával vagy a tokszellőző megnyitásával.

Az üvegen megjelenő páralecsapódást a fűtőtestek szabályos elhelyezésével (közvetlenül az ablak alatt) valamint az ablakmélyedésben függőlegesen kialakított belső burkolattal  is csökkenthetjük. Ha az ablak alatt párkányt alakítunk ki, ügyeljünk arra, hogy közte és a fal között elegendő eltartás maradjon a gravitációs szellőzés biztosítására.

 

 

 

 

 


 What solution are applied in FAKRO roof windows to reduce condensation?

A FAKRO ablakokban alkalmazott tokszellőző zárt ablaknál is garantálja a friss levegő beáramlását a helyiségbe. A kilincs szerkezete háromfokozatú mikronyitást tesz lehetővé, ezáltal nagyobb mennyiségű friss levegő is beáramoltatható a helyiségbe. Az ablak felső részén található retesszel az ablakszárny résszellőző funkcióban rögzíthető. 

Valamennyi FAKRO tetőablak erősen hőszigetelt üveggel rendelkezik, amelynek együtthatója Uüveg=1,0 W/m2K.