Az UFEMAT tagja lett a FAKRO

A FAKRO csatlakozott az UFEMAT-hoz, az Építőanyag Gyártók és Forgalmazók Országos Egyesületeinek Európai Szervezetéhez, amely 16 európai országból tömöríti az építőipari szakma képviselőit. A rangos nemzetközi szervezethez való csatlakozási szándékát cégünk az UFEMAT Velencében, október 7. és 10. között megrendezésre kerülő kongresszusán jelentette be. A FAKRO-t Ryszard Florek Elnök, Sabina Sujew és Paweł Szewczyk export menedzserek, valamint Piotr Bieniek, a KRONMAT társaság igzagatója képviselték.

- A rangos és befolyásos grémium munkájában való részvétel nagyon fontos számunkra – hangsúlyozza Sabina Sujew. Az UFEMAT olyan szervezet, amely igen hatékonyan szorgalmazza az úniós jogszabályok hozzáigazítását az építőipar szükségleteihez. Ugyanakkor az egyesületi tagság lehetőséget biztosít új üzleti kapcsolatok létesítéséhez európaszerte.

Az UFEMAT kongresszusa évenként kerül megrendezésre az európai országok egyikében. A találkozó témája ezúttal „Az építőipari szakma fejlődésének víziója a 2010-2020 évekre” volt. A FAKRO az „Ipar vezetői” című vitapanelben vett részt a jelenlévő építőipari cégek elnökeinek részvételével.

A FAKRO kongresszusra való meghívása cégünk úniós kereskedelmi piacon megszilárdult pozícióját bizonyítja.

- Felszólalásunkban emlékeztettünk arra, hogy az Európai Únió gazdaságpolitikája a szabad verseny szabályaira épül – mondja Paweł Szewczyk. – Éppen a kereskedelmi piacokon megjelenő szabad verseny lett az építőipari szakma fejlődésének motorja. A szabad versengés előnyökkel jár a gyártók, forgalmazók és végfelhasználók számára is. Épp ezt a gondolatot hangsúlyoztuk prezentációnkban, hivatkozva a FAKRO többéves tapasztalataira.

Az építőipari szakma fejlődésének következő évtizedre vetített víziójáról szóló általános vitában - amelyben részt vett Vincent Arguelee, az Európai Bizottság Ipari és Vállalkozási Osztályának igazgatója is - a résztvevők egybehangzólag elismerték, hogy az építőipari szakma jövőjét az energiatakarékosság fémjelzi. A hosszútávon kiegyensúlyozottan fejlődő építőipar biztosítéka az energiatakarékosság alapelveit meghatározó megfelelő európai úniós szabályozás.

Az UFEMAT tagok ebben az évben először döntöttek úgy, hogy díjazzák azon úniós tisztviselők munkáját, akik a fenntartható fejlődés segítői és támogatói. European Building Materials Award díjjal tüntették ki Connie Hedegaardot, az éghajlatért felelős európai úniós biztost.

Az idei kongresszus szervezője a Belga Építőanyag Gyártók és Forgalmazók Egyesülete volt. A konferenciaanyagok közül rendkívüli érdeklődésre tartott számot a belga Marc Verhaegen művész által készített képregény, ami az idei velencei találkozó tematikájához illeszkedett (ld melléklet). Az esemény három szponzorának egyike a FAKRO volt.

A következő találkozó Dániában lesz 2011-ben. További információk az idei kongresszusról a www.ufemat.eu oldalon találhatók.