IFD FAKRO Sí Világkupa 2011 02. 11-13

2010 után idén második alkalommal mérték össze tudásukat a tetőfedő és ács sízők Lengyelországban. A dobogóra a szlovák, lengyel és francia csapat állhatott fel a II. IFD FAKRO Sí Világkupán. A verseny főszervezője ismételten a FAKRO csoport volt, a világ második legnagyobb tetőtéri ablak gyártója. 

A Beskidek vonulatán, a festői Jaworzyna Krinicka lejtőin közel negyven amatőr síelő vett részt a megmérettetésen. Hét európai országból érkeztek az ács- és tetőfedő szakma képviselői, a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) tagszervezeitenek képviseletében. 

-Ez egy remekbeszabott, nemes küzdelem és egyúttal jó szórakozás volt - ismerték el egyhangúan a Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, Magyarországról, Romániából, Angliából, Lengyelországbó érkezett versenyzők. – A FAKRO ismét minden elismerést megérdemel, gratulálunk a remek szervezéshez. A helyszín, a FAKRO infrastruktúrája és a szervezők felkészültsége minden kétséget kizáróan maximálisan alkalmas egy ilyen rendezvény lebonyolítására. 

A FAKRO-nál a téli sportok támogatásának komoly hagyománya van. Az építőipar évente megrendezésre kerülő rendezvényei között állandó helyet kap a lengyel céghez fűződő építőipari Síkupa. A FAKRO vezérigazgatója, Ryszard Florek, egy fanatikus síelő, aki a saját sportszeretetével igyekszik másokat is „megfertőzni”. Ő volt személyesen a rendezvény kezdeményezője. Az IFD elnöke, Piet Jacobs beismeri, hogy két évvel ezelőtt, amikor az ötlet először felmerült, többen szkeptikusan álltak az elképzeléshez. 

- Nem hittük el egyből, hogy ez sikerülhet. Florek Úr azonban annál nagyobb lendülettel kezd neki egy feladatnak, minél nagyobb kihívást jelent. Mindemellett a lelkesedése és optimizmusa hamar átragadt ránk is. Az ő elkötelezettsége és a professzionális szevezés a rendezvény sikeres lebonyolításának titka. 

A házigazdák dícséretével nem fukarkodott Gordon Pennrose, az IFD elnöke sem: 

- Szövetségünk nevében szeretném megköszönni a FAKRO-nak a magas színvonalú lebonyolítást. Bár magam nem indultam a versenyen, lelkesen drukkoltam országom csapatának. Ez egy kiváló sportolói megmérettetés volt. Mint mindig, most is meghatott a lengyelek vendégszeretete. 

Ryszard Florek hangsúlyozta, hogy a Sí Világkupa nem csupán egy adott építőipari ágazat képviselőinek sportolói megmérettetése, hanem egyúttal kiváló lehetőség a nemzetközi tapasztalatcserére a tetőfedő ágazat szakemberei számára. A verseny ideje alatt a FAKRO vendégül látta a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) vezetőségének tagjait és az őket kisérő magyar, szlovák, francia és lengyel szaksajtó munkatársait. 

A programok közül természetesen nem maradhatott ki a nowy sacz-i gyárlátogatás sem. A külföldi vendégek megismerkedhettek a legfejlettebb technológiát felvonultató gyártósorokkal, illetve a legújabb termékekkel egy 3D-s bemutató segítségével. 
- Mindaz, amit itt láttunk arról tanuskodik, hogy a FAKRO csoport rendkívül nagy hangsúlyt fektet a gyártási technológia és a termékek fejlesztésére. A gyártás minden területén megfigyelhető a professzionalizmus. Rendkivüli hatással voltak ránk az ablakok terhelési tesztjei, melyeket a Kutatási és Fejlesztési Osztály laboratoriumában láttunk és a 3D-s nyomtató, mely az alkatrészek gyors térbeli modellezését teszi lehetővé a későbbi vizsgálatokhoz. 
A résztvevők élményekben gazdag három napot tölthettek a helyszínen. Akár versenyzőként, akár szurkolóként érkeztek, mindenkit lenyűgözött a gyönyörű környezet és a FAKRO-hoz tartozó, muszynai Hotel Activa minden igényt kielégítő rekreációs kínálata. 

A szervezők megállapodtak, hogy jövőre ugyanitt, ugyanilyen formában kerül megrendezésre a III. IFD FAKRO Sí Világkupa. Az előzmények után nehéz elképzelni, hogy ez a rendezvény bárhol máshol jobb ezekben és alkalmasabb helyen lenne...