A galápagosi teknősbéka FAKRO ablakon át tekint az égre

Van-e valamilyen köze a Galápagos-szigeteki teknősbékáknak a FAKRO tetőtéri ablakokhoz? Igen, mégpedig a londoni Regent’s Park állatkertjének jóvoltából, aminek az egyik kiállító pavilonjában az óriásteknősök természetes élővilágához hasonló környezetet alakítottak ki. A természetes napfény kulcsfontosságú szerepet játszik az épületben, amelynek meredektetőjén 18 db billenő tetősík ablakot építettek be – a sorolásban beépített ablakok a tetőfelület 40%-át teszik ki.

A lengyel tetőablakok rendhagyó alkalmazásáról szóló cikk a britt Builiding Products szakfolyóiratban jelent meg. Miért éppen a FAKRO ablakokra esett a választás?

„A tetőablakok a kiállító pavilon legfontosabb elemei” – nyilatkozta az épület tervezője, Mike Kozdon a Builiding Products lapnak adott interjúban. „Olyan tetőre volt szükségünk, amelyik viszonylag nagy felületen biztosít egyenletes eloszlásban természetes napfényt. Éppen ezért kerestünk kiváló minőségű tetőablakokat, illetve sorolva építettük be azokat ott, ahol erre szükség volt. Arra is igény volt, hogy az ablakok hőség idején nyithatók legyenek illetve hűvös idő esetén megfelelő szellőztetést biztosítsanak, mindemellett az ablakokat bio-diverzifikált zöld tetőbe kellett beépítenünk. Kiderült, hogy a fent említett tervezői problémák áthidalására a FAKRO FTP-V tetőablaka remek megoldást kínál.”

A galápagosi teknőcöknek otthont adó pavilonban alkalmazott FAKRO ablakok mellett szólt azok nagyobb bevilágító felülete is, ami a megfelelően kialakított ablakszárny-profil révén biztosított az ablakszárny stabilitásának megtartása mellett. Ugyanakkor a Fakro ablakokra jellemző topSafe technológia a legmagasabb szintű biztonságot garantálja: a zöld tetőn végzett rutinmunkálatok során az ablakra történő véletlen rálépés nem jár semmiféle kockázattal.

A londoni állatkertben alkalmazott FAKRO ablakok cégünk népszerűsítésének rendkívül eredményes formája – ismét bebizonyítottuk, hogy a különleges megrendeléseket is teljesíteni tudjuk. A tizennyolc tetőtéri ablak egy viszonylag kisméretű egyedi tetőbe beépítve különleges megoldásnak számít. Az itt kialakított sorolás ugyanakkor bármilyen padlástér vagy zöld tető esetén is alkalmazható.