Share

Kielce-i UFO formájú buszpályaudvar, FAKRO fénycsatornákkal

Egyedülálló alakjának köszönhetően a Kielce-i buszpályaudvar már a kezdetektől a város büszkesége volt. Több évtizedes, viharos története azonban végül teljes kört írt le. Az épület hosszú utat tett meg: a város szimbólumától a teljes tönkremenetelen át a lehető legjobb formájáig. A FAKRO is hozzájárult a felemelkedéséhez. De kezdjük az elején...

A több, mint harminc éves buszpályaudvar 2018-ban alapos felújításon esett át. A műemléki nyilvántartásban szereplő épület korszerűsítését végző kivitelezőknek nagyon szigorú követelményeknek kellett megfelelniük, és az épület meglévő külső formáját megörző tervet alapján kellett dolgozniuk. Ezen túl a kupola alakját az ikonikus fénycsatornákkal szintén meg kellett őrizniük. A új buszpályaudvar terveiért felelős építészek akkor vették fel a kapcsolatot velünk, amikor olyan fénycsatornát kerestek, amelyek megfeleltek a jelenlegi követelményeknek, de mégis tükrözték az épület történelmi értékeit. Nem volt ilyen termék a FAKRO kínálatában, de sok megbeszélés, több hónapos munka és egyeztetés után sikerült megterveznünk, majd megvalósítanunk a megfelelő fénycsatornákat. Ez a projekt valódi kihívást jelentett a FAKRO tervezői számára. Egyéni megközelítést igényelt a projekt, és egy "személyre szabott" terméket, amely az összes résztvevő elvárásainak és a modernizáció előfeltételeinek is megfelelt. Ennek a munkának köszönhetően 196 fénycsatorna készült el. A fénycsatornák jó hőszigetelő paraméterekkel rendelkeznek, imitájákk az eredeti megfelelőjüket és természetes fényt engednek a buszpályaudvar épületébe, megvilágítva annak belsejét. 2020 augusztusától csodálhatjuk meg a fényjátékot, amikor a kielcei buszpályaudvar második életet kapva az utazók használatába került.

Jelenleg a kielcei buszpályaudvar megfelel a hasznosság követelményeinek, és igazán szembeötlő kialakítású. Korszerű, integrált kommunikációs központtá vált, akadályok nélkül. A jellegzetes formáját megőrizve a felújított épület ma is egyedülálló nemcsak Lengyelországban, hanem Európában is.
A FAKRO fénycsatornák kiválóan alkalmasak minden olyan helyre, ahol nem lehet hagyományos tetőablakot vagy homlokzati ablakokat beépíteni. Kiegészítő fényforrásként is szolgálhatnak, lehetővé téve az energiatakarékosságot. Minél több fény világítja meg a fénycsatorna kupoláját, annál több fény jut az épület belsejébe.

 

LETÖLTÉS  TERMÉK INFÓ