FAKRO: az aktivitás 30 éve

A FAKRO történelme egészen 1991-ig nyúl vissza, ahonnan hamar a tetőablak piac leggyorsabban növekvő cégévé nőtte ki magát és lett világszinten elismert márka.

Nem fér hozzá kétség, hogy a FAKRO sikerének kulcsa maga a vezérigazgató – Ryszard Florek, egy karizmatikus vezető, aki nem fél kockáztatni. Ezen túl a FAKRO olyan képzett emberek csapata, akik elkötelezettek és innovatív ötletekkel rendelkeznek.

A cég az első éveiben a belföldi piacra fókuszált. Kifejlesztettük a termékünket és népszerűsítettük a tetőablakkal felszerelt, kényelmes tetőterek ötletét. Már a kezdetektől a magas minőségre törekedtünk, és hogy termékeink kielégítsék ügyfeleink igényeit.

Ezt úgy értük el, hogy kiállításokon mutattuk be termékeinket, építészkiállításokon és építőanyag-áruházakban, és ezen hálózatainkat hamar kiterjesztettük. Ez azt eredményezte, hogy a FAKRO tetőablakok ismertek lettek Lengyelországban, és külföldön is fokozatosan ismertebbek lettek. Az első FAKRO termékekkel teli kamionok 1994-ben indultak meg Hollandia és Szlovákia felé. Az ablakaink igen hamar elnyerték európai vevőink tetszését. Mostanra már több, mint 50 országban elérhetőek termékeink.

Iparágunk fő ügyfelei az építészek, a tetőfedők, a forgalmazók és az egyéni FAKRO: az aktivitás 30 évebefektetők, végfelhasználók. A képzések, amiket a FAKRO partnereknek szervezünk már jó pár éve mind a partnerinknél és a központban, tökéletes lehetőséget nyújt arra, hogy bemutassuk a céget, megosszuk az élményt, és hogy mindenekfelett barátságos és hosszan tartó kapcsolatokat építsünk ki.

Már működésünk legeleje óta támogatunk sportolókat és sporteseményeket. A lengyel sport szponzoráció elősegíti, hogy a FAKRO-t mint márkát, az emberek a nyerni akarással, a fair versennyel és az egészséggel azonosítsák. Ezen szponzorációkhoz olyan rangos nemzetközi eseményeket választunk, amelyek megfelelnek az exporttevékenységeinknek. Egy példája az ilyen tevékenységeinknek a lengyel futballválogatott szponzorációja, amit már 2004 óta folytatunk.

Számunkra kiemelkedő események az építőipari kiállítások. Nem csupán a meglévő és új innovatív termékeink bemutatására szolgál, elsősorban ez egy lehetőség, hogy találkozhassunk ügyfeleinkkel és üzleti partnereinkkel.

Innováció és fejlődés: ezzel volt kikövezve a FAKRO útja a kezdetektől. Ez a kulcs a globális sikerhez. A tetőablak-ipart az innovatív megoldások tartják mozgásban. A FAKRO, szinte a kezdetekkor, 1993-ban elindította kutatás-fejlesztési osztályát. Ma már több, mint 100 építész dolgozik FAKRO termékek fejlesztéséért. Ezen kívül több, mint 180 szabadalmi bejelentés szerzői. Folyamatosan javítjuk ügyfeleink komfortját, ami a termékeink minőségének és funkcionalitásának köszönhető.

Az innováció és az innovatív megoldások a termékeink, gépeink és a technológiánk területén már működésünk kezdete óta velünk vannak. Viszont a valódi fordulópont 2004-ben jött el, amikor bemutattuk a teljesen egyedi preSelect felnyíló-billenő ablakunkat, mely két egymástól független módon kinyitható, ami biztosítja a stabilitást és a használat biztonságát. Ez a mai napig az egyik leginnovatívabb tetőablak a piacon.

Cégünk megalapítása óta ügyfeleink szükségletei, elvárásai és életstílusuk sokat változott. A nagy üvegezett felületek, amik igen divatosak manapság, összhangban vannak mind az építészet trendjeivel, mind a fenntarthatósággal és környezetbarátsággal. Termékeink kombinálják a modern formatervezést és az új megoldásokat, melyek garantálják a napfény beáramlását, mindezt biztonságosan és könnyen kezelhetően. A modern építészethez számos asztalos elem összekapcsolása szükséges egy rendszerben, és következetes színben és technológiával.

A modern építészeten kívül szükség van a termikus hatásfok javítására is, különösen olyan épületekben, amelyek régebbi technológiával épültek. Erre gazdasági okok miatt van szükség, illetve azért, hogy csökkentsük a CO2 -kibocsátást és minimalizáljuk a mindenütt jelenlévő szmogot. Erre a szegmensre már vannak olyan rendszermegoldásaink, amelyek lehetővé teszik a régi ablakok cseréjét.

Termékeink az ügyfeleink igényeivel együtt fejlődtek. A globális piac szakismerete és tapasztalata lehetővé teszi, hogy folyamatosan meglepjük ügyfeleinket új megoldásokkal. Jó példa erre a felülvilágító ablak sorozatunk, amelyek felhasználhatók terasz bejárataként vagy akár zöldtetős üvegezésként is.

A FAKRO minden évben új termékeket dob piacra. 2021-ben az okosotthonokra, a smartHome koncepcióra fókuszálunk. Az intelligens otthon koncepciója az, hogy a házban minden épületasztalos elemet, például a homlokzati ablakokat, a tetőablakokat, a bejárati ajtókat és a garázskapukat is távolról lehessen működtetni, így teremtve kényelmes otthont.

A FAKRO smartHome rendszer a Z-Wave technológián alapul – egy komplett, vezeték nélküli rádió-kommunikációs rendszeren.

Most már több éve kínáljuk az összes termékünket elektromosan irányítható verzióban, amelyek a meleg és energiatakarékos otthonok mögött állnak, dinamikusan reagálnak a használó igényeire és a kiszámíthatatlan időjárási körülményekre.

A legújabb dolog, amivel 2021-re készültünk: az autonóm termékeink. Ezek a termékek nincsenek hálózatra kötve, hanem akkumulátorral működnek, amiket fotóvoltaikus panelek töltenek folyamatosan. A Solar típusú napellenzők mellett vannak Solar tetőablakaink és Solar belső árnyékolóink is. Minden ilyen elemnek megvan a saját napeleme és akkumulátor csomagja. A tetőtérben bárhova lehet fel lehet szerelni ilyen ablakot, az elektromos rendszer módosítása nélkül. A Solar termékeket hozzá lehet kapcsolni a smartHome hálózathoz és távirányítóval vagy okostelefonnal irányítani.

A FAKRO épületasztalos termékeinek legújabb ékköve az exkluzív fa és alumínium alapanyagú homlokzati ablakok FAKRO Innoview márkanév alatt. A FAKRO ablakokok széles választékát a tetőablak kiegészítők teszik teljessé, a külső hővédők homlokzati ablakokhoz, garázskapukhoz és padlásfeljáró lépcsőkhöz.

A FAKRO termékek átfogóan elégíti ki ügyfeleink igényeit az épületasztalos feladatok terén.