Rodzaje okien dachowych

Tetőtéri ablakok típusai működésük és funkciójuk szerint

Billenő tetőtéri ablak

Tetőtéri ablakok megemelt forgástengellyel

Megemelt forgástengelyű ablakok alsó bevilágítóval

Okna obrotowe  Okno o podwyższonej osi obrotu Okno o podwyższonej osi obrotu z naświetlem dolnym

A billenő nyitású tetőtéri ablakok képzik az alaptípust, természetes fényt friss levegőt bizosítva az alattuk lévő helyiségeknek. Ezen ablakok a középső tengelyük mentén 180 fokban elforgathatók, ami könnyűvő teszi a külső üvegfelület tisztítását, a vagy a külső árnyékoló beakasztását. A középen billenő tetőtéri ablakok külső és belső kiegészítőkkel szerelhetők fel.

 

 

Ha az ablak forgástengelye az ablak középvonala felett helyezkedik el, akkor magasabb emberek is besétálhatnak a nyitott ablak alá. A tetőablak nagyon jó bevilágítást és kitűnő kilátást biztosít. Az ablakszárny alsó, forgástengely alatti része felnyíló ablakként funkcionál, a felső rész pedig egy további fényforrás. Az egyetlen ablak a piacon, amely 39º- 43º tetőhajlásszög esetén teljesíti a DIN 5034-1 szabványt. Az ablak alsó síkja a padlótól 95cm-re kell legyen, és így a teteje pedig 220 cm-re kerül. A megemelt forgástengellyel rendelekező ablakok billenő technológiával nyílnak és retesz segítségével rögzíthetők a tisztításhoz, 160 fokban átfordítva. Ezek a tetőablakok külső és belső kiegészítőkkel szerelhetők fel.

 

 

 

Az FDY-V tetőablak esetén 2 ablakszárny helyezkedik el egy egyetlen keretben. A felős ablakszárny billenő ablakként működik, de megemelt forgástengellyel. Az alsó ablakszárny nem nyitható, és külső laminált réteggel ellátott a gyermekek biztonsága érdekében. Ez a kombináció kiküszöböli a költségesebb függőleges ablaksorolást, és nagyon jó megvilágítást, szellőzést és akadálytalan kilátást biztosít.

Ez az egyetlen olyan ablak a piacon, ami 30º-43º közötti tetőhajlásszög esetén teljesíti a DIN 5034-1 szabványt, amely szerint az ablak alsó éle 95 cm-re kell legyen a talajtól, a felső éle pedig legalább 220 cm-re.

A felső ablakszárny középen billenő módon nyílik és 160 fokban kinyitva rögzíthető a külső üvegfelület tisztításához. Az ablakok külső és belső kiegészítőkkel szerelhetők fel.

Okna obrotowe

Okno o podwyższonej osi obrotu

Okno o podwyższonej osi obrotu z naświetlem dolnym

 

Felnyíló-billenő tetőablakok

 

Panoráma ablakok

 

Tetőerkély ablakok

Okna uchylno-obrotowe Okno panoramiczne Okno balkonowe

A felnyíló-billenő tetőtéri ablakok lehetővé teszik, hogy a természetes fény és a friss levegő juthasson a helyiségbe, és akadálytalan hozzáférést biztosít az ablakhoz, valamint széles látószöget tesz lehetővé a nyitott ablakon keresztül.

Ezek az ablakok kétféle képpen nyithatók:

  • a felnyíló nyitási funkció 0 és 35 fok közötti tartományban fokozatmentes nyitást és zavartalan kilátást biztosít
  • a középen billenő nyitáso funkció tisztításra és a külső napellenzők könnyű használatára szolgál
  • A felnyíló-billenő ablakok többféle külső és belső kiegészítővel szerelhetők fel

 

 

 

A Panoráma és felnyíló ablakok jellemzője a nagyobb üvegfelület és méret, így több fény és levegő juthat a helyiségekbe általuk. Ezek az ablaktábla olyan mértékben nyitható, hogy lehetővé teszi a tetőre való kijutást, tetőkibúvóként használhatók.

Ezek az ablakok a következő módon nyithatók:

  • felnyíló módon a felső tengely körül, 40 fokig nyitható, akadálytalan kilátást és az ablak könnyű hozzáférését biztosítva
  • a rögzítés feloldásával 68 fokig nyitható felnyíló üzemmódban az ablak. Az ablak nagy méretének és nyitási szögének köszönhetően tetőkibúvóként és vészkijáratként is szolgálhatnak ezek a tetőablakok
  • a középen billenő nyitási funkció alapvetően az ablakfelület tisztítását és a külső árnyékoló könnyű működtetését szolgálja. A Panoráma ablakok külső és belső kiegészítővel szerelhetők fel. 

Innovatív, nagy méretű tetőtéri ablak, amelynek nyitott ablakszárnyai erkélyt alkotnak. A felső ablakszárny fokozatmentesen nyitható 45°-ig. Az alsó ablakszárny függőleges állásba kitolható, ott Az alsó ablakszárny részét képző kétoldali védőkorlát az ablakszárnnyal együtt működtethető.
Az tetőerkély-ablak a felső ablakszárny alján lévő kilinccsel kezelhető. Az ablak többpontos zárrendszerrel rendelkezik, hagyományoz zár nélkül. A kilincs elfordításával az ablakszárny két oldalán is a kerethez zárul.

 

 

 

Okna uchylno-obrotowe

Okno panoramiczne

Okno balkonowe

Térdfal-ablak kombinációk

Tetőkibúvók

 
Okna kolankowe Okno wyłazowe termoizolacyjne  

A térdfal ablak kombinációkat ott lehet használni, ahol tető találkozik a térdfallal. A térdfal ablakok arra szolgálnak, hogy a kiterjesszék a tetőtéri ablakokat a fal irányába. Az eredmény több természetes fény, ami bejut a helyiségbe és lényegesen nagyobb felület a kilátásra. A térdfal ablakok lehetnek bukó-nyíló működtetésűek (BD_), bukó típusúak (BVP), vagy nem nyitható kivitelűek (BXP). A térdfal ablakok belső kiegészítőkkel szerelhető fel.

A tetőkibúvó ablakok lehetővé teszik a tetőre való gyors és biztonságos kijutást, és vészkijáratként is szolgálhat. A nyitást segítő mechanizmus az ablak felső részében kerül elhelyezésre, amely biztonságosan tartja nyitott állapotban a tetőkibúvót, megelőzve a becsapódástól. A tetőkibúvó két kivitelben kapható, jobbos (FWR) és balos (FWL) nyitási irányúban, mindkét típus 90 fokig nyitható. A tetőkibúvók más tetőablakokhoz hasonlóan belső kiegészítőkkel szerelhetők fel.

 

Okna kolankowe

Okno wyłazowe termoizolacyjne