Usytuowanie okien na dachu

A tetőablak kiválasztása

Ablak beépítési magasság

Wysokość montażu okna dachowegoAzokban a helyiségekben, ahol a belmagasság 2,5 m-nél kevesebb, ott az ablak alsó, nyíló szárnya legalább 85 cm-re legyen a padlótól. Ahol a belmagasság több, mint 2 és fél méter, ott a javasolt magasság a padlószinttől legalább 110 cm. Fontos megjegyezni, hogy minél magasabbra építik be a tetőablakot, annál több napfényt enged be a helyiségbe, ennek megfelelően a FAKRO tetőablakai alsó kilinccsel rendelkeznek, az optimális elhelyezéshez kapcsolódóan. A FAKRO tetőtéri ablakai alsó síkjának ideális távolsága a padlótól 110 és 140 cm közötti tartományban van. A javasolt magasság 120 cm, ami a nagyjából átlagos 2,5 méteres belmagasságot tartja szem előtt, elegendő mennyiségű természetes fényt biztosít így a helyiségnek és ezzel párhuzamosan zavartalan kilátást is nyújt.

 

 

 

Nawiewnik

 

 

A tetőablakok megfelelő magasságban történő beépítése lehetővé teszi radiátor elhelyezését a tetőablak alatt. A tetőablak üveglelületén áthaladó, megfelelő levegő-cirluláció segít csökkenteni a páralecsapódás megjelenését az ablakon.

 

 

Usytuowanie okna w dachu

A tetőtéri ablakok elhelyezése

Amikor tetőbablakok elhelyezésével kapcsolatos döntési helyzebe kerül, azt javasoljuk, hogy inkább több, kisebb tetőablakot használjon elszórva a helyiségben, mert így egyenletesebb és jobb bevilágítást tud biztosítani, mint egyetlen nagyobb ablakkal.

 

 

 

 

A megfelelő ablak

Az ablak kiválasztása az alábbi paramétereken múlik:

  • Az üvegezett terület mérete és a helyiség típusa
  • A helyiségbe bejutó megfelelő mennyiségű természetes fényt az üvegezett felület és a helyiség alapterületének arányában szokták megadni. Lakószobákban ez az arány legalább 1:8 kell legyen, kiszolgáló helyiségekben pedig, ahol szükség van természetes fényre,  legalább 1:12
  • A tető hajlásszöge
  • A kiválasztott ablak pontos elhelyezése is függ a tető hajlásszögétől
  • Minél alacsonyabb a tető hajlásszöge, annál magasabbra érdemes tenni a tetőablakot 

 

Beépítés szarufára Beépítés cseréplécre
Montaż na krokwiach Montaż na łatach

 

  • A FAKRO tetőtéri ablakai univerzális szerelővassal kerülnek szállításra, ami lehetővé teszi a beépítést akár szarufára, akár cseréplécre. A beépítési magasság kiválasztható a hornyokkal és betűkkel (N, V, J) jelölt oldalsó felületeken.
  • A tetőablakot a szarufákra szerelve építjük be, amikor az ablak szélessége megegyezik a szarufák közötti távolsággal, ez stabil és tartós kapcsolódást biztosít az ablak számára. A szarufákra történő beépítés régi, meglévő tetőablak cseréjekor javasolt, meglévő tetőszerkezet estén, illetve nagy méretű ablakok beépítésekor.
  • A cseréplécre való beépítésre akkor kerülhet sor, amikor a szarutávolság sokkal nagyobb, mint az ablak szélessége. A cseréplécre való beépítés lehetőséget nyújt abban, hogy a tetőablakot vízszintesen el tudjuk pontosabban helyezni, a tetőfedő anyag mintázatának megfelelően. 
Beépítés cserépléceken Beépítés szarufákon Beépítés segédszarufákon
Montaż na łatach Montaż na krokwiach Montaż na wymianach