Light tunnel

Fénycsatornák termékjellemzői

NAPFÉNYES HÁZ

Fénycsatornák termékjellemzői

Az ember természetes fény iránti igénye napi szinten legalább 30 percet tesz ki, szabad levegőn napszemüveg használata nélkül. Ugyanakkor az emberi szervezetre jótékony hatású napsugarakat semmilyen mesterséges fényforrás sem helyettesítheti.

 

A természetes fénytől elzárt, ablaktalan helyiségekbe fénycsatorna beépítése javasolt, amelyen keresztül természetes fényt lehet bejuttatni a helyiségbe. Ablakokkal rendelkező helyiségekben a fénycsatorna energiatakarékos kiegészítő fényforrásként szolgálhat.

A fénycsatornán keresztül a helyiségbe áramló fénymennyiség a kupolára érkező napfény intenzitásától függ.

 

 

 

NAPFÉNY

A helyiségbe érkező napfény mennyisége nagymértékben függ a fénycsatorna kupolájának tájolásától.

SUNSHINE HOUSE

A fénycsatorna beépítése előtt az alábbiakat szükséges figyelembe venni:

  • a kupolát a tető legnaposabb, déli részén kell elhelyezni kerülve az árnyékos területeket,
  • a fénycsatornát akadálymentesen és a lehető legrövidebb úton javasolt a helyiségbe vezetni a maximális fényerő elérése érdekében,
  • a flexibilis fénycsatorna csövét maximális kifeszítés mellett kell beépíteni. 
  •  

A fénycsatorna mennyiségének és típusának megválasztásakor az alábbiakra kell ügyelni:

  • a helyiség alapterülete, elrendezése, különösen belmagassága,

  • a fénycsatornák elrendezése,

  • a falak, a plafon és a padló színe, felülete,

  • a helyiség berendezési tárgyai.

 

A fény mennyisége

The amount of light Az ábra leegyszerűsített módon mutatja be egy ablaktalan helyiségben középre beépített fénycsatorna fényszóró hatását közvetlenül a fényelosztó prizma alatt.
The amount of light Ugyanebben az ablaktalan helyiségben a fénycsatorna asszimetrikus elhelyezése csak akkor indokolt, ha azt célmegvilágításként szeretnénk alkalmazni (pl. asztal feletti elhelyezés számítógépes munkához). Minden más esetben a hasonló elhelyezés előnytelen és nem ajánlott.
The amount of light A harmadik ábra a fénycsatorna elhelyezését mutatja ablakkal rendelkező helyiségben, a fénycsatorna hatékonysága függ a helyiségben található bútorok elhelyezésétől, a falak színétől. Az ablakok felől érkező természetes fénnyel jól megvilágított sarokrészeket figyelmen kívül lehet hagyni a fénycsatorna elhelyezésekor - a fénycsatorna falsík közelében való elhelyezésével a helyiség központi részén csökkenhet a fényintenzitás.