Share

A Várépítő pályázat jóvoltából 4 tetőtéri ablakot ajándékozunk beépítéssel együtt az Egri Waldorf Általános iskolának.

A Várépítő Pályázat már több, mint 10 éve működik, a Build-Communication reklám- és kommunikációs ügynökség szívmelengető társadalmi-felelősségvállalási projektjeként, amelyben évről évre több tízmillió forint értékben biztosítanak építőanyagot ingyenesen az arra pályázó gyermekintézmények és műemlék épületek üzemeltetői számára. Az építőanyagot felajánló hazai gyártók és képviseletek között a FAKRO már több alkalommal is szerepelt.

A Várépítő pályázat jóvoltából 4 tetőtéri ablakot ajándékozunk beépítéssel együtt az Egri Waldorf Általános iskolának.

2021-ben a FAKRO által felajánlott 4 tetőtéri ablakot a pályázat értő zsűrije az Egri Waldorf Általános iskolának ítélte. Az iskolát Petőné Pászti Margit, az intézmény vezetője mutatja be.

 

„Az Egri Waldorf Általános iskola és AMI 9. éve működik Egerben alapítványi fenntartásban. Kis létszámú osztályokkal, a waldorf pedagógiai elvek és módszerek alkalmazásával működik. 9 éve két osztállyal indult az iskola, mára már 1-től 8. osztályig 65 gyermek tanul az intézményben.  

 

Rudolf Steiner, a módszer atyja szerint a gyermekekhez kell igazítani az oktatást, és nem a gyerekeket betörni egy előre kidolgozott módszertan keretei közé. Csalóka korban élünk, amikor legtöbbünk előtt sok-sok elvárás tornyosul a családunkban, a munkahelyünkön és a legtöbb élethelyzetben: legyünk sikeresek, rugalmasak, lendületesek, kreatívak, hatékonyak, ismerjük fel és azonnal reagáljunk a problémás helyzetekre. Vagyis alapvetően szükséges, hogy reális önképpel, önismerettel, egészséges önbizalommal rendelkezzünk.

 

Azt senki nem tudja, hogy milyen tudású emberekre lesz szüksége a világnak a jövőben, de az biztos, hogy a gondolkodásra való képességet kell felébresztenünk és ápolnunk a gyermekben ahhoz, hogy felnőttként egészséges legyen testben, lélekben és szellemben egyaránt. Ehhez szükség van arra, hogy a gyermek szükségleteiből induljunk ki akkor is, amikor iskolai nevelésről beszélünk. A Waldorf-módszer követői szerint az elveszített gyermekkor nem ad boldog felnőtt létet.

Ez a pedagógia az emberi szellem szabadságát szolgálja, melyet az ember lényében működő három alaperő egyformán hangsúlyos figyelembevétele ösztönöz. Ezek: a gondolkodás, az érzés és az akarat.

A tanterv ennek a hármas egységnek a megvalósulását szolgálja az életkori sajátosságok szem előtt tartásával.

 

Az iskola létrehozása és részleges fenntartása az iskolába járó gyermekek szüleinek munkájából és anyagi támogatásából valósult meg. Ugyanez igaz az iskolaépület felújítási munkáira is. Ahogy az iskola növekedett, újabb osztályok érkeztek, évről évre újítottuk a több, mint 100 éves szép épületünket, melyet az egri önkormányzat biztosított. 2022 éves épületfelújítási célunk a tető felújítása, mivel a régi palafedés sok helyen megrongálódott, hiányos, ezért a felső szint tantermei időnként kis mértékben beáznak. A jövőben szeretnénk a tetőtérben irodákat és kisebb foglalkoztató termeket, műhelyeket kialakítani (pl. fafaragás és kerámia műhely).

 

Nagyon boldogok vagyunk, hogy a FAKRO Magyarország Kft. felajánlásából a tetőfelújítás során 4 db tetőtéri ablakot tudunk beépíteni. Hálásan köszönjük!”